понеділок, 1 липня 2019 р.

"Погані" автори, або Як відбити в дітей бажання читати


Я не думаю, що існує така річ як погана книга для дітей. Час від часу серед дорослих стає популярним вказувати на який-небудь різновид книг для дітей, на який-небудь жанр або автора і оголошувати ці книги поганими і заявляти, що треба уберегти дітей від цих книг. І це відбувається знову і знову: Енід Блайтон була оголошена "поганим" автором, також як Р.Л. Стайн і десятки інших. Вважалося, що комікси виховують неписьменність.


Це нісенітниця. Це снобізм. Серед авторів, яких діти знаходять і читають, немає поганих авторів, тому що усі діти різні. Вони шукають історії, які їм потрібні, і вони привносять частинку самих себе в ці історії.



Банальна і побита ідея не виглядає такою для дітей. Дитина стикається з нею уперше. Не відбивайте у дітей бажання читати із-за побоювань, що вони читають не ті книги. Книги, які вам не подобаються можуть прокласти дорогу до тих, які ви схвалите. Не у усіх смак співпадає з вашим.
Дорослі, виходячи з кращих спонукань, можуть з легкістю знищити любов дітей до читання, заборонивши їм читати те, що їм подобається або запропонувавши їм "належні", але нудні книги - сучасний еквівалент вікторіанської "повчальної" літератури. В результаті ви отримаєте покоління, переконане, що читання нудне зайняття або того гірше зайняття неприємне.

Нам треба, щоб діти піднімалися по читацьких сходах. Все, що вони читають дозволить їм піднятися, сходинка за сходинкою, до грамотності.

Немає коментарів:

Дописати коментар