середу, 16 жовтня 2019 р.

«Єдиний спосіб позбутися спокуси – піддатися їй»

16 жовтня 1854 року народився Оскар Фінгал Вілс Вайлд – англомовний ірландський поет, прозаїк, драматург, яскрава знаменитість свого часу. Найбільш відомий він своїми п’єсами, повними парадоксів, крилатих фраз і афоризмів, а також романом «Портрет Доріана Грея», чий образ відразу згадується, коли мова заходить про Оскара Вайлда.

Роман «Портрет Доріана Грея», створений у рекордно короткий термін, приніс автору скандальну славу. Роман, в якому змішалося все – краса і неподобство життя, істина і брехня, ілюзія і правда. Текст, насичений яскравими парадоксами, передає вишукано-примхливий хід думки естета і гедоніста, який відмовився від щастя заради задоволень. 

Дивилися екранізацію з Беном Барнсом та Коліном Фертом у головних ролях? А мультфільм «Кентервільський привид»? 

«Кентервільський привид» – іронічне оповідання, де все полягає на парадоксі: не привид лякає зухвалих нових власників замку, а навпаки, сімейство сучасних американців наводить жах на родинного привида і доводить його до нервового розладу.


Ідеї і настрій свого часу Оскар Вайлд епатажно висловлював  у своєму житті – в його стилі та зовнішності. Це один з найбільш парадоксальних умів в історії людства:
«Робота – останнє пристановище для тих, хто більше нічого не вміє робити», «Я завжди дуже по-дружньому ставлюся до тих, хто мені байдужий», «У житті є лише дві справжні трагедії. Перша – коли не отримуєш того, чого хочеш, а друга – коли отримуєш», «Я чув стільки наклепів на Вашу адресу, що у мене немає сумнівів: Ви – прекрасна людина!», «Пробачайте ворогам вашим – це найкращий спосіб вивести їх із себе», «Коли людина щаслива, вона завжди гарна. Але не завжди гарні люди бувають щасливими», «Якщо щось і варто робити, то лише те, що прийнято вважати неможливим», «Уява дана людині, щоб втішити її в тому, чого у неї немає, а почуття гумору – щоб утішити тим, що у неї є», «Ти не можеш змінювати напрямок вітру, але завжди можеш підняти вітрила, щоб досягти своєї мети», «Я живу в постійному страху, що мене зрозуміють правильно».
Існує астероїд, який було названо на честь письменника: 12258 Оскар Вайлд.

Приходьте до абонементу наукової та художньої літератури НБ МДУ та відчуйте себе естетом  через твори Оскара Вайлда...




Немає коментарів:

Дописати коментар