середу, 10 листопада 2021 р.

Роман Маргарет Лоренс "Кам'яний ангел"

 

Серед нових надходжень до фондів абонементу наукової та художньої літератури наукової бібілотеки Маріупольського державного університету роман Маргарет Лоренс "Кам'яний ангел". Цей роман давно став класикою, бо написано його було ще в 1964 року.  Попри плин часу та невпинну зміну буттєвих парадигм, творчість відомої канадської письменниці Маргарет Лоренс продовжує викликати зацікавленість пересічних читачів. Глибина відображення духовної самобутності Канади, цілісність нескорених характерів, концептуальна насиченість творів дозволяють авторці претендувати на звання майстра канадської художньої прози.

У центрі уваги знаходиться й роман “Кам’яний ангел”, часові межі якого охоплюють майже століття. Доля дев’яносторічної Агар Шиплі (дитинство, проведене в невеликому містечку у преріях Манітоби, життя в родині батька, який приїхав до Канади з Шотландії, невдалий шлюб та розрив із Бремом Шиплі, складні стосунки з синами, останні роки життя у Ванкувері – хвороба, раптова втеча з дому, лікарня і смерть), попри свою типовість є унікальною з огляду на нескорений характер головної героїні. Спочатку образ головної героїні Агар Шиплі спрощується автором. Вона здається особистістю із посереднім емоційним інтелектом. Та невміння або нездатність героїні виразити емоції не є показником їх відсутності. Авторка роману бачить у своїй героїні особистість, яка, попри життєвий прагматизм і зовнішню холодність, здатна на переживання цілого спектру піднесених  почуттів та емоцій. Любов до дітей, свого краю, домівки є джерелом захоплення, радості та щастя, які дають сили молодій Агар Шиплі зберегти надію, оптимізм, жагу до життя, щоб вистояти у жорстокому “чоловічому” світі. 

Фігура сліпого кам’яного ангела на могилі батьків Агар є символом нестримної гордині головної героїні, її нездатності показати свої справжні почуття та душевної сліпоти. Причин гніву та люті головної героїні є багсато: від незадоволення зовнішніми умовами життя, швидким плином часу, поведінкою членів родини до неможливості стримати негативні почуття, зумовлені фізіологічними процесами старіння. Несхильна до самоаналізу, емоційно загартована героїня роману в певні періоди свого життя отримує досвід переживання суму та жалю. Результатом переживання страху та супутніх емоцій для  дев’яностолітньої Агар Шиплі є неможливість зосередитися, неспокій, дискомфорт та невдоволення. Це не тільки небажання усвідомити реалії старості й прийняти їх, а й проблеми у шлюбі й у відносинах із дітьми. Та так звана “душевна сліпота” Агар Шиплі насправді є маскою, під якою ховається зранена нелегкими життєвими обставинами душа.


Немає коментарів:

Дописати коментар