вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Чи потрібні бібліотеки в сучасному світі?

Мене турбує, що в XXI столітті люди не розуміють, що таке бібліотеки і для чого вони потрібні. Якщо вважати бібліотеки просто сховищами для книг, то вони можуть здатися застарілими в світі, де багато - але не всі - книги існують в цифровому форматі. Але такий підхід означає, що ви упустили суть.

Я думаю, що це пов'язано з природою інформації. Інформація має цінність, а правильна інформація має величезну цінність. Протягом всієї людської історії ми жили в умовах браку інформації та володіння необхідною інформацією завжди було важливо і завжди цінувалося: коли сіяти, де знайти необхідне, карти, історії. В обмін на таку інформацію завжди можна було отримати їжу та нічліг. Інформація мала цінність і ті, хто їй володів або знав, як її здобути могли на цьому заробити.


В останні кілька років ми перейшли від економіки браку інформації до економіки надлишкової інформації. За словами Еріка Шміта, з компанії Google, кожні два дні людство створює інформації більше, ніж ми створили з зародження цивілізації до 2003-го року. Це близько п'яти ексабайт даних в день, для тих, хто веде рахунок. І тепер завдання не знайти рідкісну квітку в пустелі, а знайти потрібну квітку в джунглях. Нам знадобиться допомога в тому, щоб зорієнтуватися у всій цій інформації і знайти саме те, що нам потрібно.

Люди приходять в бібліотеки в пошуках інформації. Книги - тільки верхівка айсберга і бібліотеки можуть забезпечити до них вільний доступ. Діти беруть книги в бібліотеках частіше і в більших кількостях, ніж, коли б то не було, книги в будь-яких форматах: звичайному, цифровому або аудіо. Але бібліотеки також, наприклад, надають людям, у яких немає комп'ютера і доступу в інтернет, можливість увійти в мережу абсолютно безкоштовно і це дуже важливо в світі де інформація про вакансії, можливість отримати роботу, подати заяву на отримання пільг все більше переходить онлайн. Бібліотекарі можуть допомогти людям зорієнтуватися в цьому світі.

У світі текстових повідомлень та електронної пошти, у світі текстової інформації грамотність важлива як ніколи. Нам потрібно читати і писати, нам потрібні «громадяни світу», які можуть читати з легкістю, розуміти, що вони читають, вловлювати нюанси і висловлювати свої думки зрозумілим для них чином. 

Бібліотеки - двері в майбутнє. На жаль, сьогодні по всьому світу ми спостерігаємо, як влада закриває бібліотеки для економії бюджетних коштів, не розуміючи, що вони крадуть у майбутнього, щоб розплатитися за сьогодення. Вони закривають двері, які повинні бути відкриті.

Бібліотеки дають свободу. Свободу читати, свободу думки, свободу спілкування. Вони надають освіту (і це не той процес, який закінчується на наступний день після закінчення школи або університету), розваги, створюють безпечний простір і забезпечують доступ до інформації.

За допомогою книг ми спілкуємося з мертвими. Ми вчимося у тих, кого з нами вже немає, також як людство розвивається, прогресує, поступово збільшує свої знання замість того, щоб відкривати одне і те ж знову і знову. Є історії, які старше більшості держав, оповіді, які пережили культури, породили їх і будівлі, в яких вони були розказані вперше.

Ми зобов'язані дати політикам знати, чого ми хочемо, голосувати проти політиків (до якої б партії вони не належали), які не розуміють цінності читання у вихованні громадян, які не хочуть нічого робити для збереження і захисту знань, не хочуть підтримати грамотність. Це не питання партійної політики. Це питання нашої спільної людяності.

Це відредагована версія лекції для Reading Agency, прочитаної Нілом Гейманом 14 жовтня 2013 року в залі Барбікан, в Лондоні. Щорічні лекції Reading Agency проводяться з 2012-го року і надають провідним письменникам і мислителям платформу для обміну оригінальними і сміливими ідеями про читанні і бібліотеках.

https://www.theguardian.com/books/2013/oct/15/neil-gaiman-future-libraries-reading-daydreaming - ссылка на оригинальный англоязычный материал опубликованный в газете «The Guardian».

Немає коментарів:

Дописати коментар