пʼятницю, 20 вересня 2019 р.

«У кожного з нас є своя машина часу: спогади, що несуть нас в минуле і мрії, які переносять нас у майбутнє»

«Війна світів» (1898), «Машина часу» (1895), «Невидимець» (1897), «Острів доктора Моро» (1896), роман-антиутопія «Коли прокинеться той, хто спить» - це лише краплинка творів письменника-фантаста  Герберта Джорджа Уеллса, що дарує нам світ сміливих наукових ідей, зухвалих відкриттів та вражаючих експериментів.

Г.Уеллс народився 21 вересня 1866 року. Його цікавили найновітніші гіпотези та теорії природознавчих наук. Центральне місце в його творчості посіло питання про шляхи розвитку науково-технічного прогресу та його вплив на долю всього людства. Письменник у своїй творчості засобами наукової фантастики досліджує глибини соціальної філософії та питання моралі: чи веде науково-технічний прогрес до прогресу в духовних та соціальних сферах життя людини; де та межа, за якою вчений може перетворитися на аморальну людину; як буде поводитись морально недосконала людина з безмежною владою, наданою їй науковим відкриттям та інші. 
У мене вдома була ось така книга. З неї все і розпочалось…
Декілька глибоких цитат, що змушують замислитись:
«Кажуть, все життя - це сон, і до того ж поганий, жалюгідний, короткий сон, хоча інший все одно не насниться»; «Ти уявляєш як це - пам’ятати все?»; «З нескінченним самовдоволенням снували люди по всій земній кулі, займаючись своїми справами і перебуваючи в безтурботній впевненості, що вони і є владики матерії. Можливо, інфузорія під мікроскопом перебуває в тій же впевненості»; «Тварина може бути лютою або хитрою, але одна тільки людина вміє брехати»; «Лаятися так красномовно і хитромудро могла тільки освічена людина»; «Немає сліпоти гірше сліпоти тих, хто не хоче бачити»; «Простодушні люди розбираються в питаннях моралі набагато краще, ніж високоосвічені панове, які начиталися і наміркувалися до того, що всякий розум втратили»; «В історії постійні лише людська дурість, жадібність і пристрасть до кровопролиття, і навіть сам Господь Бог тут безсилий»; «Наша справжня національність - це людство».
Чимало творів Герберта Уеллса неодноразово екранізувались.
Нещодавно подивилась фільм  «Машина часу» 2002 року, режисером якого став правнук Г.Уеллса, Саймон Уеллс. Треба сказати, що завершується фільм більш оптимістично, аніж книга. 
Подивіться… та почитайте! Приходьте та фантазуйте на абонементі наукової та художньої літератури НБ МДУ

Немає коментарів:

Дописати коментар