четвер, 19 листопада 2020 р.

«... абсурд не в людині і не в світі, але в їх спільній присутності» (Альбер Камю)

Останнім часом життя навколо нагадує мені «літературу абсурду», для якої характерні підкреслена відсутність причинно-наслідкових зв’язків, гротескна демонстрація нісенітності, парадоксальності і безглуздості людського буття. 

Література абсурду – це хаотичне нагромадження випадковостей позбавлених сенсу і не підпорядкованих жодним закономірностям. 

Франц Кафка, Семюель Беккет, Альбер Камю є відомими представниками літератури абсурду.

Французький письменник Альбер Камю використовував абсурд як головну рушійну силу в своїх творах.

Найвідоміші твори письменника: «Чума», «Сторонній», «Міф про Сізіфа». У його героїв немає цілей, вони втрачені і не розуміють сенсу того, що відбувається. У творах присутне твердження абсурдності буття, уявлення про світ як про царство хаосу і випадковості. Ще за життя Камю стали називати «Совість Заходу» - йому навіть було присуджено Нобелівську премію з літератури «за величезний внесок у літературу, що висвітлила значення людської совісті».

Ірландський письменник Семюель Беккет отримав широку популярність ще за життя і надихнув цілий ряд сучасних митців на творчість. Його головні герої--маргінали, що мандрують у пошуках сенсу. Найвідомішими його роботами стали твори «Чекаючи на Годо», «Моллой», «Мелон помирає» і «Безіменний». Беккет є лауреатом Нобелівської премії з літератури за «новаторські твори у прозі та драматургії, в яких трагізм сучасної людини стає її тріумфом».


Світ Франца Кафки непередбачуваний і сповнений абсурду, причому до такої міри, що звичайний празький клерк після смерті виявляється геніальним письменником. Слава до Франца Кафки прийшла після смерті, коли його друг Мак Брод, який не підкорився останньої волі покійного, відніс все рукописи до видавництва, замість того щоб знищити їх безслідно. Найвідомішими творами Кафки є романи: «Процес», «Замок». Твори Кафки були екранізовані багато разів і мали великий вплив на сучасних режисерів і літераторів.



Персонажі або їхні вчинки не засуджуються у літературі абсурду. Висновки залишаються за читачем.

Приходьте, читайте та робіть висновки! 

Немає коментарів:

Дописати коментар