понеділок, 4 вересня 2017 р.

Роман Іваничук зі своїм твором "Орда"

Абонемент наукової і художньої літератури НБ МДУ отримав серед нових надходжень книгу Романа Іваничука "Орда". Звісно, запрошуємо для ознайомлення всіх, кого цікавить література історичної тематики. А тепер трохи про сам твір.

Минуло 300 років від трагічної в історії нашої держави події - зруйнування російськими військами Петра І тодішньої гетьманської столиці України Батурина. Ординці Меншикова по-звірячому знищили батуринців та захисників міста. У книзі-дослідженні Сергія Павленка "Загибель Батурина 2 листопада 1708 року" справедливо стверджується, що майбутня жертва-місто нагромадило у собі критичну масу протистояння й рішуче піднялося на оборону прав і свобод рідного народу: "Палії і не підозрювали, що своїм злодіянням вони витворили Україні образ-символ Батурина як незалежності, відчайдушності і а волелюбності українців".

Роман Іваничук твором "Орда" доводить, що нам не треба повертатися в неволю, а треба вірити "в щасливу зорю України". Його роман - це колаж історії й сучасності, а якщо точніше: довершене втілення сучасності в формулу історичну: минуле, теперішнє і майбутнє. Письменник вміє творити образи лаконічні, але яскраві, сугестивні, які сприяють виникненню багатьох асоціацій, народжують паралелі з нашою дійсністю. Химерний роман дозволив іваничукові у неповні 200 сторінок тексту вмістити великі обшири України. Головний герой твору отець Єпіфаній мандрує дорогами обездоленого краю: Батурин - Глухів - Київ - Полтава - Лебедин - Висока Могила - Скит Манявський - Карпатські гори і бачить "всю свою захомучену землю від Прип'яті до Чорного моря, від Прута аж до Лопані, оточену високими тюремними стінами; перебуває в різних землях імперської Росії (Воронеж - Сибір - Петербург - Гродно), Туреччині, Європі.

Письменник у містерії поєднань історії й сучасності стискає й ущільнює віки: гетьманування Мазепи - царювання Петра І, просякле трупною отрутою тіло Радянського Союзу з Биківнею, Куропатами, Дем'яновим Лазом, передає власні боління й розпач нації, яка борсається у путах імперського зла.

Вишукана форма роману-псалма (від гр. рsalom - хвалебна пісня релігійного змісту) допомагала митцеві витворити високий український дух.

Немає коментарів:

Дописати коментар