четвер, 18 січня 2018 р.

Лариса Денисенко "Калейдоскоп часу"

«Калейдоскоп часу» - це збірка оповідань та перевидання повісті 2006 року розливу з математичною назвою «24:33:42». Вельми достойна сучасна проза.

По-перше, динаміка сюжету постійно підтримується. Немає жодних пробілів та провисів, коли читач чекає, коли ж нарешті щось там почнеться або продовжиться. Читати всі її романи, і «24:33:42» зокрема, цікаво надзвичайно. З героями постійно щось відбувається, хай навіть це внутрішня дія чи емоція. Вона точно змусить читача принаймні посміхнутися. Сюжет насичений розповідями, історіями, описами, - і все це дуже органічно переплітається і становить гармонійне ціле.

По-друге, персонажі творів гарно виписані. Причому авторка прискіпливо ставиться до найменших деталей образів своїх героїв. Кожен з них настільки справжній, що, здається, ніби ти з ним знайомий у житті. Причому образи розкриваються не тільки через банальні описи героїв. Наприклад, у «24:33:42» Олександра, або Шу, спочатку розповідає нам історію знайомства зі своїм чоловіком в паризькому аеропорту. Потім ця ж історія постає перед нами очима її чоловіка, а потім його сина. Далі Шу розказує невеличкі оповідки про своє минуле, роботу чи родичів. Які, до речі, часто-густо виглядають як гуморески. А ще – побутові дрібниці, улюблений одяг, ігри, друзі тощо. Таким чином, герой у результаті розкривається так, ніби ти його знав сто років, а тепер варто лишень знайти його номер у записнику, щоб запросити на кухоль пива.

По-третє, позитивної прози вітчизняній літературі катастрофічно не вистачає. Позитивної – в хорошому розумінні, бо після її романів хочеться радіти та шукати у собі та оточенні не побитих життям сірих істот, а неординарних цікавих людей, негативні риси яких – це лише дотепні прояви особистості.

Потрібно ще окремо зупинитися на оповіданнях. Вони мелодраматичніші за романи – з них чітко видно, що написані вони жінкою і для жінки. Вони також дуже позитивні, хоча деякі з них навернули сльозу. І вони точно б не сподобалися чоловікам. 

Читати книги авторки можна порадити усім, хто прагне розслабитися та посміхнутися. Тим, хто готовий побачити світ під іншим кутом зору: цікавим, дотепним та сповненим сюрпризів. Повість – жінкам та чоловікам, які надають перевагу іронічному підходу до життя, у тому числі й до кохання. Оповідання – виключно жінкам, яких нудить від лав-сторі зі сторінок журналу "Космополітен", але чим їх замінити – вони не знають. Ідеально взяти в дорогу або у відрядження.

Збірка зявилась на абонементі наукової та художньої літератури НБ МДУ, куди ми всіх постійно запрошуємо.

Немає коментарів:

Дописати коментар