понеділок, 8 квітня 2019 р.

"Дівчина з Данії" Девіда Еберсгоффа - це історія про першого у світі чоловіка, який зважився на операцію по зміні статі

"Дівчина з Данії" Девіда Еберсгоффа - це історія про першого у світі чоловіка, який зважився на операцію по зміні статі. Тема суперечлива. Проте заслуговує прочитання, хоч і не для широкої аудиторії.

Події відбуваються в 20 роки в Копенгагені. Молода сім'я художників - щаслива разом. У пари немає дітей, але вони щиро люблять один одного. Одного разу, дружина просить свого чоловіка допомогти їй в написанні картини (її роботи не завжди вдалі і затребувані), чоловікові доводиться позувати в панчохах. Цей випадок змінив повністю усе життя сімейної пари. Молодий хлопець все більше ототожнює себе з жінкою, і з часом нічого чоловічого в ньому не залишається...



Сюжет роману не назвеш банальним, це точно. Дія відбувається плавно, не динамічно. Тому початок книги здається багатьом читачам трохи нудним і затягнутим. Та і в цілому, деяка монотонність історії властива. Але потім все ж захоплюєся сюжетом і з цікавістю стежиш за розвитком історії. І яким би не був головний герой, переживаєш за нього і шкодуєш.

Цей роман не для всіх. Він не розважальний. Та і взагалі далеко не кожен його зрозуміє і прийме. І це не дивно, адже в нім йдеться на дуже спірну і делікатну тему - зміна статі.


Можна засуджувати головного героя, кричати "фе" і відразу кинути читання книги. Можна залишитися до цієї історії байдужим.

Особисто я вважаю, що дуже рідко, в природі дійсно буває щось подібне. Це не данина моді, не спосіб виділитися з натовпу або притягнути увагу своїм епатажем. Це величезна проблема, і близькі люди підуть на що завгодно, щоб їх кохана людина була щаслива.

Не зважаючи на спірну тематику ця книга все ж багато чому учить. По-перше, це почуття подружжя. Так, багато в їхньому житті змінилося, причому змінилося так, що і не передати словами, але, проте, люди щиро люблять один одного. І піклуються один про одного. І ці почуття буквально пронизують книгу і це і є її основна цінність. По-друге, це реальна історія в основі сюжету. Так, роман не художній, про це слід пам'ятати. Але основний образ і доля тих людей реальна. І це шокує. Іноді саме життя "пише" такий сценарій, що ніхто так придумати і не зможе.

Книга є на абонементі наукової і художньої літератури НБ МДУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар