четвер, 11 квітня 2019 р.

Книга для розумників! Безсумнівно!!!

Сьогодні я представлю книгу Деніела Куінна "Ізмаїл". Це роман про учнівство. В ролі учня виступає людина, розчарована насильством, що панує в суспільстві, а в ролі учителя - горила-телепат на ім'я Ізмаїл. У 1999 році за мотивами книги був знятий фільм "Інстинкт" з Ентоні Хопкинсом. У фільмі сюжет роману був досить сильно перероблений, так що до книги Деніела Куінна фільм має лише непряме відношення.

Автор піднімає важливі питання впливу людини на планету, сприйняття людьми світу і свого місця в ньому. При цьому автор лише пропонує новий погляд на світ, навіть не думаючи давати керівництво до дії. Він примушує замислитися і пропонує тобі самому вирішити що робити з цими знаннями. З одного боку це розстроює. З іншого, навіть знайомство з такими поглядами надає книзі цінність.

Сюжет книги є лише обрамленням для поглядів автора. Велику частину книги йдуть діалоги про місце людини у світі, її минулому, сьогоденні і майбутньому. 


Неолітична революція змінила людство, і автор вказує на те, що напрям, в якому воно пішло, не був єдино можливим, а деякі негативні наслідки цієї події можна згладити і сьогодні.

З того, що мені не сподобалося, можу виділити сам формат взаємодії головних героїв - наставника і учня. Незважаючи на розгорнуту аргументацію наставника, подання його думок більше схоже на лекцію, учень тільки вставляв лаконічні відповіді, мало роздумуючи, чому створювалося відчуття, що ти читаєш якусь проповідь. 



В своєму відгуку на книгу Андрій Субботін зазначає: 
Произведение искусства ли? – не знаю, решать вам. Но в книжном магазине ему точно место среди литературы раздела “Философия”. Философия? – бесспорно, но крайне редкая. Хотя проблески её встречались мне во всяких религиозных и около-религиозных учениях. Но “Измаил” – точно не учение. Скорее философский справочник, где на каждый концептуальный вопрос о человечестве, цивилизации и эволюции, найдётся мудрый, точный и правильный ответ, художественно-перетекающий в следующий раздел философско-собранного букета.
Главное, что эта книга меняет сознание. И чем больше прочтений у неё будет, тем больше шансов планете Земля мы дадим на жизнь. Чем больше людей поделятся этой книгой с ближним, тем более понимания себя некоторые из них обретут. Великая книга! Без преувеличений. Одна из трёх моих, на данный момент, поменявших сознание и открывших новый горизонт. Прежним я уже не стану никогда! Спасибо Измаилу за это.

Немає коментарів:

Дописати коментар