середу, 18 квітня 2018 р.

Дебютна книга Віктора Янкевича "Тенета"

Віктор Янкевич родом із Кременця, мешкає там же. За професією юрист, економіст, працює бухгалтером. Тяга до книг була ще з дитинства. 
Автор працює у жанрі детективної прози. 

Анотація видавництва:
У цьому метушливому, багатоликому, перенасиченому подіями світі людина мала б прагнути усамітнення, а вона страждає від... самоти. Нікому не хочеться занурюватися в чиїсь (навіть у доньчині) проблеми, ніхто не візьме на себе й окрушинки чийогось болю. 
Як було б добре, аби з одного боку — ніхто нікого ні за яких умов «не діставав, не кумарив, не ліз повчаннями в душу». З другого — ніхто не вибивався б із чітко зорганізованої шеренги «правильних» людей. А «неправильні» чомусь хочуть умерти. Тобто, відчайдушно прагнуть, аби їх почули чи бодай помітили, й шукають спасіння в інтернеті... А там раптом з’являється подруга. Всерозуміюча. Вірна до останку... Цей детектив начебто не для слабкодухих, але саме їх може порятувати. Для широкого кола читачів.


Багато читачів та відомих письменників схвалили дебютну книгу Віктора Янкевича "Тенета". Позитивний відгук про неї написав відомий український письменник, володар гран-прі конкурсу «Коронація слова 2013» Богдан Коломійчук. Книга була представлена автором на Конкурс «Найкраща книга Маріупольської книжкової толоки» (14-15 квітня 2018 р.). 

«Мрія дитинства – писати книги. До неї я повернувся у 25 років. Вирішив створити роман. Потім звернувся до Сергія Синюка за консультацією та порадами. Старався робити персонажів «живими», щоб вони були максимально схожими на пересічних людей, таких, як ми з вами» (з цитатника Віктора Янкевича).


Дебютний роман Віктора Янкевича має всі ознаки якісного детективного твору: напружений сюжет, правдиві реалії та несподівана розв’язка. «Тенета» − це також зразок, «чоловічої» прози, де сильні персонажі змагаються з жорстокими обставинами, перемагають чи програють, але не здаються і йдуть далі. 

Тема дуже актуальна для всіх, і тим не менше – не дає готові відповіді на хвилюючі питання.

«Роман про небезпеку в соціальних мережах, яка чатує на кожного з нас. Якщо тебе не розуміють батьки, однолітки, то найлегше сховатися у віртуальному світі. Саме тому самотність, яка заганяє нас і наших дітей в соціальні мережі – головна тема роману.
Не завжди віртуальний світ спроможний зрозуміти і почути. Часто за красивою картинкою може ховатися маньяк, який готовий різними маніпуляціями довести дітей до останнього кроку в безодню» (з цитатника Віктора Янкевича).

«Десь у 2006 чи 2007 році зареєструвався у соцмережі, все було класно, всі лайкали. А потім прочитав статтю про людину, яка через соцмережі доводила жінок до самогубства. Я почав вивчати тему, як виявилося, з’явилися сотні таких груп із професійних психологів, які сиділи за «порєбріком» і працювали на те, щоб винищити молодь – цвіт нації. Соцмережі супроводжують нас усюди, чи то зустрічі з друзями, чи похід в кіно чи візит до батьків – телефон завше у наших руках. А як же ж прожити хвилину і не викласти селфі з другом із написом: «нарешті зустрілись» чи щось на кшталт цього», - наголошує Віктор Янкевич.

Та додає, що зараз у соцмережах легко знайти людину, яка на межі і не обов'язково бути психологом, щоб проаналізувати пости і зробити правильний висновок.

«Моя книга про реальних живих людей. Одна жінка просто кричить про допомогу, але отримує зовсім не те, про що мріє.
Перша дівчина, Ірина, шукає підтримки після великої трагедії – її коханий розбився на мотоциклі. І тут же знаходиться псевдоподруга, у якої за дивовижним збігом обставин в автокатастрофі помирає чоловік. Зав'язується розмова й Ірину «обробляють», аби вона закінчила життя самогубством.
А друга жінка, Рая, будучи на похороні подруги, знаходить комп’ютер і починає шукати хоча б якісь зачіпки щодо того, з ким вона вела переписки і саме її небайдужість може врятувати комусь життя», - розповідає автор.

Соціальний детектив Віктора Янкевича «Тенета» не тільки розкриває небезпечні сторони віртуального світу, але й показує шляхи порозуміння між поколіннями, людської і людяної взаємодопомоги.

Немає коментарів:

Дописати коментар