неділю, 16 червня 2019 р.

В облом

        Спека…Напевно кожному знайоме відчуття, коли від неї зриває дах і не хочеться робити анічогісінько. Навіть думка стає героїчним подвигом. Але головне, щоб тимчасові симптоми дії спеки на людину не привели її до життєвої позиції постійної бездії, страху перед новим та жахом прикладати зусилля для покращення свого життя!!! 

Саме у такому стані, навіть без усякої спеки, постійно перебував герой роману І.О.Гончарова Ілля Обломов. «Лежання у Іллі Ілліча не було ні необхідністю, як у хворого або як у людини, яка хоче спати, ні випадковістю, як у того, хто втомився, ні насолодою, як у ледаря: це було його нормальним станом». Жертва неправильного виховання та звички Ілля Ілліч був нездатний на активні дії. Лише одного разу він спробував щось змінити, але, через слабкість характеру, його знов затягло до болота безцільного життя.
Автор твору народився 18 червня 1812 року. Пройшло більше двох століть, але проблема повільного падіння людини через невміння і небажання вирішувати проблеми досить актуальна та не втратить актуальності ніколи. У пастку «ілюзорного комфорту» навколишнього болота потрапляють щоденно мільйони людей. Озерніться навколо та ви їх побачите…
Сучасний світ влаштований так, що навіть для збереження сьогоднішнього рівня благополуччя людині треба безперестанно прикладати зусилля… Навіть у спеку!


Завітайте до абонементу наукової та художньої літератури НБ МДУ та почитайте твір. А якщо «в облом», то хоча б, лежачи на канапі, подивіться екранізацію за мотивами твору з Олегом Табаковим у головній ролі. Фільм називається «Несколько дней из жизни И.И.Обломова».
 І борони, Боже, нас від «обломовщини»!!!


Немає коментарів:

Дописати коментар