неділю, 31 січня 2021 р.

Зима без зимнього настрою…

Що ж це коється? На календарі зима у розпалі, адже закінчується січень та починається лютий. Проте в останні роки клімат так змінився, що справжня класична зима з морозами та снігом приходить на декілька днів та іноді повертається протягом сезону. От ми і бачимо на календарі зиму, а надворі осінь або весну. Сонце світить м’яко, пробивається трава, здається і не було нещодавно снігу та морозу до двадцяти градусів нижче нуля. У таку погоду не думаєш про холод та випробування. Хочеться взяти книгу та присісти на лавку десь у парку насолоджуватися теплими променями на обличчі.

Всім, хто все ж таки хоче поринути у білу та пухнасту, сувору та безжалісну зиму, пропоную взяти книгу та додати снігового колориту!

Роман відомого турецького письменника, Нобелівського лауреата Орхана Памука викликав справжній фурор у шанувальників сучасної модерної літератури і тепер вперше перекладено українською мовою. Головний герой оповідання поет на ім'я Ка був змушений двадцять років поневірятися далеко від батьківщини і, нарешті, отримав можливість знову повернутися в рідну Туреччину. Чоловік потрапляє в місто Карс, де йому необхідно провести журналістське розслідування і написати репортаж. Ка блукає вулицями маленького містечка, вивчає місцевих жителів, їх звичаї і звички, а тротуари, тим часом, засипає білий пухнастий сніг…



«Різдвяні повісті» Чарльза Діккенса.

Чарівні, сумні і смішні казки для дорослих. На перший погляд вони здаються всього лише іронічними версіями класичних англійських різдвяних «історій з привидами». Однак під кумедними сюжетами про привидів, грішників, що  розкаялися, чудеса і чесних бідняків, які раптово знайшли заслужене щастя і благополуччя, ховається глибокий психологізм, відточене почуття сюжету і інтриги. «Різдвяні повісті» будуть читати завжди –  доки падає сніг…

«Ніч перед Різдвом» Миколи Васильовича Гоголя. «Останній день перед Різдвом минув. Зимова, ясна ніч настала. Глянули зірки… Місяць велично виплив на небо посвітити добрим людям та всьому світові, щоб усім було весело колядувати й славити Христа. Морозило дужче, як зранку: але зате так було тихо, що рипіння морозу під чоботом чути було за півверсти...»


Якщо досі хочеться зими, приходьте до абонементу наукової та художньої літератури НБ МДУ та обирайте зимовий твір за власним смаком!

Немає коментарів:

Дописати коментар