вівторок, 14 листопада 2017 р.

Нова казка про Попелюшку, або Висвітлення проблеми людей з інвалідністю в сучасному суспільстві

 Серед нових надходжень до фонду абонементу наукової та художньої літератури повість оксани Радушинської "Метелики в крижаних панцирах" про проблеми взаємин людей з інвалідністю і повносправних людей.
Оксана Радушинська − випускниця Хмельницького інституту соціальних технологій Університету «Україна», студентка маґістеріуму Університету «Україна» (спеціальність «Журналістика»). 
Журналістка, письменниця, поетеса, авторка і ведуча радіо- і телепрограм регіональних ЗМІ у Хмельницькій обл., володар багатьох відзнак, член Національних спілок журналістів і письменників України, волонтер, співзасновниця «Мистецької подільської сотні». Автор 25 книг поезії, прози, творів для дітей.

Метою книги було поламати стереотип, створений у суспільній свідомості, що формує негативне ставлення суспільства до людей з інвалідністю. Проблема виникає через тотальне відсторонення населення від людей з інвалідністю. На жаль, слабким людям притаманне негативне ставлення до тих, хто послуговується візком. Вони дивляться на них зверхньо і зневажливо, не замислюючись, що тим самим вони красномовно повідомляють про власну обмеженість, відсутність моральних принципів, вузьке світобачення, заганяючи себе в рамки. Адже, слово «повноцінний» стосується не лише фізичного стану, але й морально-духовного. Становище людини з інвалідністю в сучасному суспільстві, на жаль, ще досі занадто хитке. Люди повинні відмовитися від такого банального стереотипу щодо співгромадян з інвалідністю.


Своєю книгою «Метелики у крижаних панцирах» Оксана Радушинська пробує зруйнувати холодну стіну байдужості. Це їй чатсково вдається завдяки простому та сердечному авторському стилю. Доступно, але не зовсім життєво порушує вона важливу соціальну проблематику. 

Книжка Оксани Радушинської – один із сучасних варіантів вічної казки про дівчину, яка тяжко трудиться, і врешті отримує несподіване, але цілком заслужене щастя.

Головна героїня Ярина втратила в аварії батьків, а сама стала інвалідом. Вона не може «потусуватися» з однолітками, сходити на дискотеку. Але її бажання – такі ж, як і в інших молодих дівчат: мати друзів, подобатися хлопцям. Чи можливо це, якщо дівчина не може вийти з дому без сторонньої допомоги? Чи може вона розраховувати на справжнє кохання, а не на принизливу жалість? Цими питаннями автор вибудовує цікаву психологічну колізію.

Проте вирішується конфлікт неправдоподібно. Далі, з розвитком сюжету, авторові хочеться сказати «не вірю». Посудіть самі: головна героїня знайомиться зі своїм «принцем» тієї миті, коли той із товаришами намагається пограбувати її прийомних батьків. Це цікава передумова, яка проте закінчується не драматично, а ідеалізовано: хлопці не лише віддають і відпрацьовують украдені гроші, але й здружуються з головною героїнею – обговорюють із нею книжки, возять її на інвалідному візку на прогулянки. Незрозуміло, що ж штовхнуло таких хороших хлопців до крадіжки.

Далі – ще дивніше. Хлопець, який сподобався головній героїні, проявляє дивовижну цілісність характеру, як для підлітка. Артем не замислюється про те, чи справді він подобається Ярині, чи потрібна вона йому. Він навіть не вагається у виборі між симпатичною дурнуватою Кариною, яка сама чіпляється до нього, та Яриною-інвалідом. Важко уявити собі 15-17-річного хлопця, який би чітко знав, що випадковий секс із гарненькою дівчиною – це не для нього. Не кожен 30-річний чоловік у змозі зробити такий відповідальний і зрілий вибір.

Наступне випробування для Артема та Ярини базувалося на, так би мовити, професійному ґрунті. Артем займається бальними танцями. Логічно, що дівчина-інвалід не може бути йому партнеркою. Проте і тут діти знаходять рішення, до якого не доростають 90% дорослих розумних сформованих чоловіків, – навчити Ярину бальним танцям і навіть виступити з нею на сцені.

Класичне зіткнення матері з коханою тут теж присутнє. І теж у дітей слід повчитися стійкості та мудрості.


Книжка читається легко, але через те, що в ній читачу не ставляться складні питання, над якими хочеться роздумувати. Так само легко книжка й забувається. Можливо, молоді було би цікаво побачити в головних героях зразки, знайти в їхній поведінці відповіді на ті питання, які виникають у кожного з нас. Але чи здаватимуться ці герої «живими», правдоподібними?

Відповісти на це питання кожен для себе може прочитавши повість. 

Немає коментарів:

Дописати коментар