четвер, 21 березня 2019 р.

«Вечірнє сонце, дякую за день! Вечірнє сонце, дякую за втому…» (Ліна Костенко)



Дивлячись на цю жінку, життєве  кредо якої говорити лише правду та любити свободу, важко собі уявити, що їй виповнилося 89 років.
Дівчинці з провінціальної вчительської сім’ї, що народилася 19 березня 1930 року в містечку Ржищеві на Київщині, судилося круте духовне сходження. Перш ніж стати живим класиком української літератури, Ліна Костенко пройшла тернистий шлях шестидесятниці, на якому мала заборону на друк і тотальну цензуру від системи.


Не бійся правди, хоч яка гірка,
не бійся смутків, хоч вони як ріки.
Людині бійся душу ошукать,
бо в цьому схибиш – то уже навіки.

Сьогодні Ліна Костенко – жива легенда. Її твори вивчають у школах та університетах. Попри таку популярність її рідко можна побачити на публіці, поетеса не любить надмірної уваги до себе. Вона навіть відмовилася від звання Героя України - «політичної біжутерії не ношу».
Від подиху до подиху, від мислі до мислі, від однієї емоції до іншої – це і є шлях справжнього поета.

Доля письменника часто залежить від співвідношення його творчого ритму до ритму історичної свідомості читачів. Думається, що в цьому випадку співвідношення виявилося досить щасливим: інтерес до творчості Ліни Костенко не спадає.



Не знаю я, що буде після нас,
в які природа убереться шати.
Єдиний, хто не втомлюється, – час.
А ми живі, нам треба поспішати.

Феномен Ліни Костенко в тому, що її ім’я мов провідна зірка нашої поезії, яка вказує шлях сучасності. Натомість Ліна Костенко каже, що просто робить свою справу, адже поклик письменника - писати.

У 2010 році, після майже двадцятирічної перерви, було видано перший прозовий твір Ліни Костенко «Записки українського самашедшого», який викликав резонанс у літературному житті. Деякі читачі вважають цей твір незвичайним, інші – навіть не відносять його до роману, а називають «газетними вирізками» без чіткого сюжету та приємних персонажів. Дехто говорить про цю книгу як про «єдину і неповторну прозову книгу, яка буде актуальною завжди, поки народ терпітиме і спостерігатиме». А Ви вже ознайомились?


На абонементі наукової та художньої літератури НБ МДУ ви маєте змогу поринути у дивовижний світ цієї не менш дивовижної Ліни Костенко.

Немає коментарів:

Дописати коментар