вівторок, 26 листопада 2019 р.

Нобелівські лауреати з літератури 2018 та 2019 років

Названо ім’я лауреата Нобелівської премії з літератури. В 2019 році ним став австрієць Петер Гандке. Нагороду, яку Нобелівський комітет не зміг вручити 2018 року, отримає польська авторка Ольга Токарчук.

10 жовтня Нобелівський комітет у приміщенні Шведської академії назвав ім’я лауреата премії з літератури 2019 року – австрійського письменника Петера Гандке. Як заявив представник академії, його відзначили «за впливову роботу, яка з лінгвістичною майстерністю вивчає периферію та специфічність людського досвіду».

Нобелівську премію з літератури в 2018 році не змогли вручити через скандал: чоловіка члена академії Катаріни Фростенсон засудили до двох з половиною років ув’язнення за зґвалтування. Фростенсон після цього залишила академію.
Тому окрім нагороди 2019 року, комітет мусив присудити і премію минулого року.

Цю нагороду отримала польська письменниця з українським корінням Ольга Токарчук – «за наративну уяву, яка з енциклопедичною пристрастю зображує перетинання меж як спосіб життя».

Як зазначив голова профільного Нобелівського комітету, професор літератури та письменник Андерс Олссон, цього року формат комітету змінився: рішення щодо лауреатів ухвалювали четверо його членів та п’ятеро незалежних експертів. Він додав, що шортліст складався з восьми імен.

Ольга Токарчук дебютувала в 1993 році із романом «Мандрівка людей книги». Серед її робіт Олссон зокрема назвав «Дім дня, дім ночі» 1998 року, «Польоти» 2007-го, «Веди свій плуг понад кістками мертвих» 2009-го.

«Остання, але не за значенням: комітет був дуже вражений її історичним романом «Книги Якова», який з’явився в 2014 році і ще не перекладений англійською. Це хроніка обсягом у тисячу сторінок, яка не тільки живо зображує лідера секти 18-го сторіччя Якоба Франка, якого його прихильники оголосили новим Месією – вона містить детальну панораму маловідомої сторінки європейської історії», – сказав Олссон.


Австрійський письменник Пітер Гандке, який більшу частину життя живе у Франції, дебютував ще в 1966 році з романом «Шершні». У 1975 році він видав повість «Скорбота по той бік мрій», присвячену життю його матері, що наклала на себе руки в 1971-му.

«Комітет був вражений нещодавно виданою великою повістю «Крадій плодів» 2017-го, йдеться про події у французькій провінції Пікарді, з точним відображенням ландшафту та темою кочівництва», – зазначив Олссон.

Немає коментарів:

Дописати коментар