середу, 4 травня 2016 р.

Давній ритуал на чистий четвер

Давній ритуал на чистий четвер | Спас Рівне

Чистий четвер, він же страсний, пов’язаний з очищенням і водою. А чи чули ви про ритуал збирання води з семи джерел? Легенда моєї сім’ї розповідає: “Якщо в опівночі, на страсний четвер, зібрати воду з семи джерел, змішати і випити, то…

Що саме “то” – уже навряд чи вдасться дізнатися. Та баба, яка знала повністю переказ, померла на момент, коли я зацікавився цим. З усієї родини лише двоє пам’ятали його. За їхньою версією, в цьому випадку “будеш володіти усім світом”. Схоже на побрехеньку для дитячих страшилок. Якби не деякі факти з переказу.

Кажуть, що той наш родич, який вирішив це зробити, був знайдений мертвим біля одного з джерел. І біля нього валялося сім пустих пляшок. Не знаю чим мене зацікавила саме ця історія, адже у нас подібних близько десятка, але на його основі, у 1994 році я написав оповідання в стилі “легке фентезі”.

А через 20 років дізнався про іншу легенду, пов’язану з семи джерелами: якщо скупатися у водах семи святих джерел, то можна вилікувати усі хвороби. Ми навіть організували мандрівки по семи святих джерелах. Щоправда, так і не попали на ще два джерела. Але то вже інша історія.

Отже, підсумок: вода семи джерел має певну силу. В залежності від дати збирання, ця вода має різну силу. Попереджаю: ритуал з джерелами на страсний четвер сам не проводив і вам не рекомендую.

Спеціаліст в різних характерствах Валентин Тарасенко свого часу також збирав воду. Тільки з 9 річок. І для інших цілей. Кілька років збирав. Довго вона стояла. А як тільки почалися події в Криму у 14 році – раптово позеленіла. Чому – ми ще не розібралися.

А тепер, кому цікаво – прочитайте оповідання, написане на підставі згаданого сімейного переказу. Буду вдячний за поширення. Хто дочитає – прокоментуйте враження, будь-ласка.

Продовження тут - http://www.spas.rivne.ua/biblioteka/davnij-rytual-na-chystyj-chetver/

Немає коментарів:

Дописати коментар