вівторок, 6 травня 2014 р.

Всеукраїнський конкурс «Коронація слова»

  

«Коронація слова» створює для вас нову хвилю української літератури - яскраву, різножанрову, захопливу, - яка є дзеркалом сьогодення і скарбом для майбутніх поколінь.
Юрій Логуш, Голова Правління ЗАТ «Крафт Фудз Україна», ініціатор
проекту.

Всеукраїнський конкурс романів, кіносценаріїв та п'єс «Коронація слова» був заснований за підтримки бренду найпопулярнішого українського шоколаду «Корона». Головна мета конкурсу - сприяння розвитку новітньої української культури.

Конкурс заснований в 1999 році як спільний проект компанії «Крафт Фудз Україна» з телеканалом «1+1» як конкурс романів та кіносценаріїв. Нині генеральним інформаційним партнером конкурсу виступає телеканал «Інтер». З 2005 року конкурс приймає також п'єси, а з 2008-го - пісенну лірику про кохання.

Офіційний сайт конкурсу - http://koronatsiya.com/

    Література, кіно і театр обрані не випадково, адже саме ці жанри є стратегічними жанрами культури, що формують і визначають зрілість нації.
    Метою конкурсу та його завданням є пошук нових імен, видання найкращих романів, стимулювання й підтримка сучасного літературного процесу, кіно й театру, і як наслідок - наповнення українського ринку повнокровною конкурентоспроможною літературою, а кіно й театру - якісними українськими фільмами й п'єсами.
www.korona.ua

Подаватись на «Коронацію слова» можуть усі: як досвідчені письменники так і новачки. Єдине офіційне обмеження в конкурсі - твори повинні бути написані українською мовою. Неофіційні обмеження - твори, які пропагують фашизм, екстремізм, ксенофобію, шовінізм, нетерпимість на релігійному ґрунті, тощо - відхиляються відразу. В кожній номінації визначаються три найкращих твори, також є заохочувальні премії.

Спеціальні відзнаки :
Спеціальна премія від Андрія Кокотюхи «Золотий Пістоль» за Найкращий гостросюжетний роман (детективний, пригодницький, авантюрний, трилер, горор).
«Найкращий історико-патріотичний твір»
«Найкращий твір на тему мандрів і подорожей»
«Найкращий гумористичний твір»
Спецвідзнака від Римми Зюбіної за «Найкращий твір про Квітку Цісик» (у номінаціях «Кіносценарії», «Романи», «П’єси»)
Спецвідзнака від Ніка Нікалео та учасниць Львівського жіночого літературного клубу за «Найкращий твір про кохання» (у номінації «Романи»)

«Коронація слова» відкрила для широкого кола читачів понад 250 авторів, серед яких імена Ірен Роздобудько, Марини Гримич, Анни Хоми, Олександра Вільчинського, Наталки Очкур, Марини Мєдникової, Андрія Кокотюхи, Василя Шкляра та інших молодих письменників.

Результатом існування конкурсу стало видання понад 100 романів. До конкурсу зростає інтерес професійних письменників. «Я трошки ожив, бо зрозумів, що таки є нова українська література. Це перелом. Прочитав книжки, не все сприймаю, але література - є.» Так висловився письменник, член Спілки письменників України, Юрій Мушкетик про твори лауреатів конкурсу, а з ними - і про сучасне українське письменство.

Прем'єра кінострічки «Ґудзик» за однойменним романом Ірен Роздобудько відбулася 8 червня 2008 року на телеканалі «1+1». 2008 відбувалася екранізація роману «Темна вода» Андрія Кокотюхи, який здобув першу премію в номінації «романи» в 2005 році.

Дипломовані сценарні тексти перетворено на чотири фільми: за мотивами кіноповісті Олександра Жовни «Експеримент» Роман Балаян зняв картину «Ніч світла», власні драматургічні роботи «Дванадцять копійок» і «Світлячки» перенесли на екран молоді сценаристи-режисери Кирило Устюжанін і Надія Кошман.

В 2006 актори театру «Ательє 16» і режисер-постановник Андрій Білоус презентували виставу за п'єсою «Коли повертається дощ» учасниці конкурсу Неди Неждани.

У 2006 в Київському академічному Молодому театрі відбувся прем'єрний показ вистави за п'єсою українського сучасного автора Валентина Тарасова «Навіжена співачка». У 2004 році п'єса «Скажена співачка з невідомим» отримала грант Президента України на постановку, а у 2004 році взяла першу премію в конкурсі у номінації «кіносценарії та п'єси».

П'єса «Стежечка Святого Миколая» Лариси Діденко (Львів), яка отримала другу премію 2006 року, поставлена у Першому українському театрі для дітей та юнацтва (м. Львів).

П'єса «Соло для двох» дипломанта конкурсу 2007 року Віктора Рибачука (Вінниця) поставлена режисером Андрієм Приходьком. На міжнародному театральному фестивалі «Панорама» в Білорусі ця вистава отримала першу премію у проекті «Театр-on-Line». Кілька п'єс внесені до плану постановок на 2008–2009 рр. в театрах Донецької та Дніпропетровської областей.

У 2012 засновники «Коронації слова» Тетяна та Юрій Логуші заснували нову премію «Золоті письменники України».

Серед видавництв збільшується попит на «короновані» твори.

Немає коментарів:

Дописати коментар